top of page

Wat dragen we in het najaar tijdens het buiten sporten/bewegen?

Herken je dat? Het weer verandert en je staat weer een tijdje voor je kledingkast te staren. Hoe kleden we ons vandaag aan tijdens het buiten sporten? Lange mouw, korte mouw, topje , shirt of jasje? Ik heb dat echt altijd weer bij de omschakeling van het weer, serieus…. dan moet ik dus ook echt even schakelen. Want ik wil het liefst zo min mogelijk “aan hebben”. Gelukkig weet ik hoe het zit met die sportkleding “laagjes”. Dat mag ook wel, met zo’n 20 jaar hardloop ervaring!! Voor wie dit herkent en graag precies wilt weten hoe het zit: Hier komt ie 🙂


Laag 1: Vochtregulatie, ondergoed|onderkleding


Functionele onderkleding is erg belangrijk voor hardlopers en mensen die buiten sporten. Power walk, bootcamp etc. Deze laag draag je direct op de huid en is in tegenstelling tot normaal ondergoed vervaardigd van polyester / polyamide materiaal wat zorgt voor een optimale ventilatie. Hierdoor blijft je lichaam droog en wordt vervelende huidirritatie (lees : schuurplekken) voorkomen. Deze 2 materialen bezitten synthetische vezels zijn uiterst scheurvast, nemen weinig vocht op en zijn elastisch en kreukvrij. Polyamide is de meest vormvaste onder alle textiele vezels (ook in natte toestand) en is super elastisch. Ik draag deze laag altijd in de vorm van een sport boxer of sport hipster. Uiteraard in combinatie met een prettig zittende en goed ondersteunende sportbh. (Lees meer over fijne sportbh’s en tips bij het uitzoeken van een sportbh in mijn andere blog). Ook het vermelden waard; ondergoed moet goed zitten en blijven zitten op de plek waar het hoort! Dus niet naar binnen kruipen. Pffff … daar heb ik zo’n hekel aan. De boxer en hipster doen dat gelukkig! Voor heren zijn er ook speciale sport onderbroeken en shorts. Helaas nog niet in mijn assortiment, zou wel leuk zijn. Moet ik eens achteraan gaan 😉



Handig weetje:

Als je de buitentemperatuur weet, tel er dan 10 graden bij op. Dit is ongeveer de gevoelstemperatuur tijdens het buitensporten.


Laag 2: Isolatie, shirt korte mouw of lange mouw

In de lente/zomer draag ik aan de bovenkant een naadloos item. In het najaar/winter draag ik deze als laag 2. Zelf draag ik in deze (herfst)periode het liefst de top met dichte rug en een shirt erover. Afhankelijk van de temperatuur is dit dan een shirt met korte mouw of lange mouw. Deze laag houdt het lichaam warm en voert tegelijkertijd het zweet en overtallige warmte uit de eerste laag af. De materialen die in deze tweede laag worden gebruikt, moeten dan ook beschikken over eigenschappen die bij normale katoenen kleding ontbreekt. 
Met name in het najaar draag je deze laag in de vorm van een longsleeve of shirt en een tight (lange broek). Deze naadloze items heb ik in de webshop in verschillende varianten. Check het maar eens! Ook het vermelden waard is dat deze items zeer comfi zitten en echt heel lang meegaan. Na het wassen hang je ze op en zijn ze in een mum van tijd droog. En weet je, omdat ikzelf zo’n koukleum ben…draag ik deze shirts ook wel vaker onder mijn gewone kleding, lekker warm!



3e laag: Water- en winddicht, wind/regen jack

Deze laag voert overtollige warmte af en houdt wind en vocht ‘buiten de deur’ en wordt gedragen in de vorm van een (hardloop)jack. Dus als je veel buiten sport mag dit item niet ontbreken in je kledingkast. Wind kan het lichaam snel doen afkoelen. Om afkoeling te voorkomen, is het belangrijk dat een jack winddicht is. Bovendien wordt vocht uit de eerste en tweede laag afgevoerd. De meeste jacks zijn gemaakt van 100% polyester omdat ze beschermen tegen regen en wind. De jackets in mijn webshop zijn van 90% polyester en 10% elastaan. Deze zijn dus iets elastischer. Ook zijn deze erg geschikt om te dragen voor of na het sporten om warm te blijven.



Muts/pet en handschoenen

Om ook de overige lichaamsdelen warm en droog te houden, is het belangrijk het hoofd en de handen te beschermen. Zeker in de winter. De lichaamswarmte verlaat voor een deel via het hoofd het lichaam. Een muts of hardlooppet houdt die warmte vast. Een pet houdt bovendien ook regendruppels en (gedeeltelijk) zweet uit de ogen. Je kunt ook kiezen voor een hoofdband als je dat charmanter vindt. Voor de handen zijn speciale hardloophandschoenen beschikbaar die de handen beschermen tegen de kou en zweethanden voorkomen. Maar handen worden normaal gesproken vrij snel warm door het hardlopen. Bij mij tenminste.



Zo, ben je er nu helemaal klaar voor?

Zorg dat je voorbereid bent op het Nederlandse weer en dan….. Ready, set, GOOOO!

Sportieve groetjes,

Emmely


bottom of page