top of page

Uit je comfortzone, wat levert het op?

Misschien lees of hoor je het geregeld, dat het goed is om af en toe uit je comfortzone te gaan.

Dat je ervan groeit en dat het goed is voor je persoonlijke ontwikkeling. Ik ben het daar helemaal mee eens en begin het zelfs steeds leuker te vinden!

Ik zal eerlijk bekennen dat ik er drie jaar geleden niet eens voor open zou staan. Nu weet en voel ik dat het mij sterker maakt en dat ik er veel van leer ook. Uiteraard wil ik dat gevoel graag doorgeven. Tijdens een van mijn sessies kwam dit letterlijk aan bod. Mijn coachee had al hele mooie stappen gezet in haar burn-out proces. Ze kwam van ver. Aan het einde van de lente hebben we kennisgemaakt. Wat een leuk en lief mens! Zo’n type waarover je snel zegt ”te goed voor deze wereld”. Altijd klaar staan voor een ander, ontzettend loyaal naar haar werkgever, collega’s en studenten, eigenlijk naar iedereen. Ze wil de wereld en het milieu verbeteren (zelfs al ligt het niet meer in haar cirkel van invloed). Ze had flink wat lichamelijke klachten opgebouwd en sliep ook de nodige uurtjes overdag, haar leven zag er opeens heel anders uit met angsten en huilbuien aan toe en ze was leeg, helemaal leeg. Ik had met haar te doen maar wist ook meteen dat ze vanaf nu niet nog dieper zou gaan. En zo geschiedde. Stap voor stap gingen we aan de slag. Een prachtig proces en ik was erg trots op haar toen ze mij in haar zomervakantie een berichtje stuurde vanaf haar vakantieadres, dat ze weer met momenten echt kon genieten. Op het water. Met haar gezin. Zelfs weer kunnen wandelen in de bergen. Wauw!

De stijgende lijn bleef aanhouden en de gesprekken gingen geregeld ook een andere kant op. Ze was toe om na te denken over de vraag: “wat wil ik nu eigenlijk, wat vind ik belangrijk, waar krijg ik energie van en waar word ik blij van”. Ik denk dat juist mijn nuchtere en eenvoudige kijk op de dingen haar aan het denken hebben gezet en haar nu ook in actie hebben gezet. Niemand weet nog waar haar pad naar toe gaat, maar dat ze iets moois, haar passie voor natuur gaat doorgeven (aan kinderen?) is een ding wat zeker is! Ook haar fysieke gezondheid mocht nu wel aan de beurt komen. Ze had immers weer energie, het wandelen werd hardlopen en ze zocht haar passie, de watersport, weer op.5 maanden verder

We zijn nu 5 maanden verder en ze was klaar voor een ijsbad. Toevallig (of niet) had ik afgelopen zomer de Wim Hof app zelf gedownload. In mijn omgeving hadden al meer mensen mij nieuwsgierig gemaakt met hun ervaring. Dit kwam mooi samen dus! Zij nam de tijd om zich er goed in te verdiepen en kent inmiddels de ins & outs. In haar kwam ook een coach naar boven! Zo leuk! Met de juiste filmpjes voor mij om thuis te oefenen met ademhalingsoefeningen en het opbouwen van koud afdouchen was ook ik er op een gegeven moment klaar voor.

Voorbereidingen

Alle voorbereidingen waren getroffen! Het idyllische plekje hadden we eerder uitgezocht en bepakt met een yoga mat, veiligheidsdeken, een fleecedeken en heerlijke warme thee voor na afloop liepen we naar de plek waar het ging gebeuren. Oh wat hadden we er zin in! We voelde beide een goede energie! Het was die dag ca. 10 graden buiten en het water was 5 graden. De weer app gaf aan dat de zon nog zou komen, dus daar hoopten we op.

Op onze yogamatjes kwamen we tot rust door een twintig minuten durende ademhalingsoefening. Het was een aparte ervaring. Mijn handen en onderarmen begonnen na tien minuten te tintelen en ik werd iets lichter in mijn hoofd. Al snel viel er een totale rust over mij en dat werd extra gestimuleerd doordat, jawel…. de heerlijke zon zich liet zien. Schijnend over mijn gezicht…. “WAUW”, het was perfect!

Daarna kwamen we beiden even bij. We spraken af dat we een voor een het water in zouden gaan. Op deze manier konden we elkaar in de gaten houden en konden we het speciale moment vastleggen. Zij ging eerst. Wat deed ze het goed. Zonder aarzeling, goed blijven voelen zowel lichamelijk maar ook geestelijk. Het water was niet heel diep. Na enkele seconden had ze een fijn plekje gevonden en ze liet zich zakken. Alsof het een warm bad was. Wat zag het er makkelijk uit! Heel apart, alsof ze het iedere dag deed! Ze lag in het water, helemaal en ze genoot. Een brede glimlach om haar gezicht. Trots op zichzelf. En ik op haar.

Toen was het mijn beurt. Ik was erg blij met de coaching van mijn coachee, de rollen waren deze keer omgedraaid. Met de ademhalingsoefeningen vooraf en de tips die ik kreeg liep ook ik het water in. Het voelde helemaal prima daar zo in dat koude water met de heerlijke zon die scheen. Ook bij mij ging het als vanzelf. Zo gek! (Bedenk je even dat ik zo’n type ben die een kwartier nodig heeft om een zwembad in te gaan. Jaja, eerst polsen nat maken en dan hang ik nog een tijdje aan het zwembad trapje ;-)). Maar dit, dit ging echt ok. Ik dacht niet na en lag er al in voor ik het in de gaten had. Wat een toffe ervaring. Ook daarna. Je lichaam staat heerlijk aan! Die dag bruiste ik van de energie.


In haar kracht

Het allermooiste van deze ervaring: Mijn coachee stond werkelijk in haar KRACHT! Ze deed iets wat bij haar past, wat ze kan en waar ze in gelooft. Er was geen twijfel, geen onzekerheid. Ze deed en doet het allemaal zelf. Door uit haar comfortzone te stappen gaan er weer nieuwe deuren open. Ja, ik kan wel zeggen dat ze op weg is naar een beter leven na deze burn-out.


Waarom is het goed om geregeld uit je comfortzone te stappen?

  1. Je leert jezelf beter kennen

  2. Je leert om je grenzen te verleggen

  3. Je durft je angsten aan te kijken

  4. Je groeit persoonlijk en zakelijk

  5. Je ontdekt hoe je reageert in stresssituaties

  6. Je pakt de regie over je leven

  7. Je krijgt meer zelfvertrouwen


Al met al een mooie ervaring en zeker niet mijn laatste keer in koud water.


Merk jij dat je vastloopt met jezelf, thuis of op het werk, wellicht beide? Wil je er eens met mij, in alle rust, over praten? Al mijn coachsessie vinden buiten plaats omdat ik geloof dat letterlijk bewegen ervoor zorg dat je ook de mentale stappen zult zetten. Plan gerust een afspraak in.Comments


bottom of page