top of page

Sportcompressie, wat zijn nu de voordelen? Zijn er ook nadelen?



In het emmfloow assortiment is de CW-X sportcompressie broek het meest verkochte artikel. En dat is mooi, want werkelijk al mijn klanten zijn blij en dankbaar dat ze nu de ervaring hebben met sporten in een sport compressiebroek. Hierdoor kunnen ze vaak blijven trainen zonder blessures. Lees voor de aardigheid de recensies op de Facebook pagina van mij. Hier mag ik toch trots op zijn…


CW-X sportcompressie, het merk waar ik zo fan van ben.


CW-X webtechnologie voor ondersteuning is ontwikkeld op basis van Japanse kunst / wetenschap van Kinesio taping. Het merk bestaat al sinds 1991 en vanaf 2002 gaat het de wereld over. Ik zal eerst het belangrijkste verschil uitleggen m.b.t. sportcompressie, want er zijn meer compressie merken op de markt. CW-X heeft het SUPPORT WEB SYSTEEM. Dit systeem biedt compressie & ondersteuning en kan in alle klimaten en bij elke sport gebruikt worden. Het kapselt de spieren + gewrichten in waardoor er een verstevigingsstructuur wordt gecreëerd. Andere compressiemerken bieden geen ondersteuning aan en dragen alleen bij aan de bloedcirculatie (vanwege enkel de compressie). CW-X sportcompressie broeken onderscheiden zich dus doordat er gebruik wordt gemaakt van speciale compressie EN ondersteuningsmaterialen. Hierdoor krijg en voel jij de extra ondersteuning aan specifieke spiergroepen en gewrichten. Er zit patent op de manier hoe de compressie banen lopen over de broeken van CW-X. De gepatenteerde support web technologie welke verwerkt is in de broeken kun je vergelijken met de (gekleurde) kinesio taping technieken die fysio’s en trainers gebruiken voor geblesseerde sporters. Hierbij wordt bloed- en lymfecirculatie geactiveerd en de afvoer van afvalstoffen gestimuleerd. Net als de kinesiotape kan een CW-X sportcompressie broek 24 uur per dag gedragen worden. Tijdens evenementen merk ik dan ook echt dat ik helemaal geen vermoeide benen heb bijvoorbeeld. Terwijl ik dan toch de hele dag gestaan heb. Voor mij weer een teken dat t echt werkt! Maar goed, ik kan dat wel zeggen…..je moet het zelf ervaren natuurlijk. Daarom nodig ik je van harte uit om eens kennis te komen maken en dan mag je zoveel broeken passen als je wilt. Ook heb ik een aantal testbroeken die je mag uitproberen, geen probleem.


Hoe werkt het in je lichaam?

Het hart pompt bloed door de aderen in het lichaam om zuurstof naar alle ledematen te transporteren. Maar vanuit daar moet het ook weer terug. De aderen moeten weer aan het werk en “duwen” het bloed weer terug naar het hart en zo gaat het telkens opnieuw. Dat “terugduwen” is een lastiger verhaal, dat gaat niet altijd even makkelijk. Ook de bloedstroom in je lichaam heeft te maken met de zwaartekracht als het weer terug omhoog richting het hart gepompt moet worden. Het kan voorkomen (bij gezondheidsproblemen) dat de bloedsomloop belemmerd wordt en dit heeft als gevolg dat het bloed zich verzamelt in de aderen van de onderbenen of voeten. De aderen kunnen het dan niet aan om al het bloed snel weer terug te pompen. Dit is waar sporters soms mee kampen, dan voelen ze de vermoeidheid in de onderbenen. Bij ernstige gezondheidsproblemen kan dit zelfs leiden tot levensbedreigende stolsels.


Hoe kun je dit voorkomen?

Je kunt het bloed een handje helpen bij het wegvloeien. Door enige druk op het bindweefsel en de wanden van de aderen uit te oefenen. Hiermee stimuleer je de opwaartse druk die het bloed helpt om terug te vloeien richting het hart. Dit kan door sport compressiekousen of een sport compressiebroek.

Hoe herstel je sneller?

Belangrijk is om te onthouden dat als er geen 100% herstel dan is er ook geen 100% prestatie mogelijk, verder zorgt een goed herstel voor minder vermoeidheid en minder blessures en hoe sneller je herstel des te beter de prestaties worden. Als je niet goed herstelt komt dit meestal tot uiting in: stram gevoel in je benen na de training, stijve pijnlijke kuiten, vermoeide bovenbenen, benen die plotseling vollopen, spierkrampen. Je herstelt sneller door het verminderen van de opbouw van melkzuur (verzuring). Het beste is om zo weinig mogelijk melkzuur in je spieren te hebben want dan voelt je lichaam tijdens het sporten het sterkst aan. Als je spieren hun normale energiereserves hebben opgemaakt, terwijl ze nog wel energie nodig hebben, komt er melkzuur vrij. Kleine hoeveelheden melkzuur dienen als tijdelijk energiebron, waardoor je tijdens een training nog even “door kunt”. Maar de opbouw van melkzuur kun je gaan merken als een brandend gevoel in de spieren waardoor je je minder hard kunt inspannen. Sneller herstellen kun je o.a. ook door het nemen van de juiste sportvoeding, lees hier meer over in een andere blog. Goed slapen (passief), een hersteltraining (actief – Door dit actieve herstel zal minder vochtophoping in de spier blijven bestaan. Een herstelloop duurt in de regel niet langer dan 30-45 min, een herstelrit op de fiets duurt niet langer dan 60-90 min, alles in zone 0-1). Of gaat jouw voorkeur uit naar een mentale training? Door middel van ademhalingsoefeningen kun je zelf ontspannen en ook dat werkt mee aan het herstel. Dat geldt ook door spier ontspanningsoefeningen toe te passen. Je kunt ook een goede massage nemen trouwens! Heb je een CW-X broek dan is mijn advies: houd na een zware training, de broek nog een tijd aan, het werkt door in je herstel. Je mag er zelfs mee slapen! 😉


Verschillende meningen, wat is waar en wat is niet waar?

Een aantal mythes over compressie voor je op een rij:

  • Alleen geschikt voor profs en atleten? Nee hoor, compressie kan werken bij iedereen en hier heb je geen medisch voorschrift voor nodig. Er zijn al zoveel onderzoeken verricht naar compressie en allemaal met een positief resultaat. Bron: Gezondheidsnet.

  • Compressie is prettig met koud of warm weer? Compressiekleding kun je altijd dragen, bij ieder weertype. CW-X heeft verschillende types broeken/shirts/componenten met materiaal dat goed ademt en zorgt voor vochtregulering. Korte broeken, 3/4 broeken en lange tights. Ook is er een dunne broek die je onder je tight kunt dragen.

  • Sportcompressie is alleen voor hardlopers? Nee, zoals gezegd is sportcompressie geschikt voor alle sporten. Van trailrun tot triatlon, van hockey tot wielrennen en van voetbal tot een goede wandeling.

  • Helpt sportcompressie ook bij spataderen? Ja, dat is mogelijk. Het geeft minder ongemakken. Lichamelijke beweging is belangrijk als je last hebt van spataderen om beenklachten te voorkomen. Extra compressie op het onderbeen, zorgt er voor dat zogenaamde spierpomp-werking van de kuit geoptimaliseerd wordt. De bloedstroom vanuit je onderbeen richting het hart wordt beter en afvalstoffen worden beter afgevoerd.

  • Heeft sportcompressie effect bij lange bus/auto/vliegreizen? Heb je snel last van vochtophoping als je een lange tijd moet stilzitten? Dan zou ik zeggen probeer het eens uit! Compressie verlicht zwellingen en verbetert de bloedsomloop en voorkomt pijntjes, vochtophoping, kramp etc.

  • Zit er bescherming in de broek tegen fel zonlicht? Ja, de broeken beschermen tegen UV licht, door middel van UPF beschermingsweefsel (UPF = Ultra Protection Factor).


Nadelen? Zijn die er?

  • Het is een investering, maar je hebt er jaren plezier van. Ik kan zeggen dat het materiaal jaren goed blijft. Het blijft strak en wijd niet uit. (Ook als je vaker in de week sport). Als je weet hoe het voelt als je NIET kunt sporten zoals je wilt, of weer tegen een blessure aanloopt…. en ik kan jou helpen met een andere sportbroek….?

  • Bij de eerste keer passen kan het even duren voordat je de broek aan hebt. Is even onwennig omdat deze strak zit. Toch, als je de broek eenmaal aan hebt zit deze heerlijk. Bewegingsvrijheid is optimaal.

Ervaringen van anderen

Susan (50)

"Nu 2 keer gerend met mijn nieuwe CW-X broek. Ben zeer tevreden, het herstel van de benen gaat nu een heel stuk sneller. Voor mij was het belangrijk om na het hardlopen geen last meer te hebben van de druk in de benen van de spataderen. Beide keren heb ik hier geen last van gehad. Top dus !! Ik ben dus erg blij met die super mooie broek.”

Hans (52)

"Ik heb de cw-x broek nu een aantal keren mogen testen en ben zeer tevreden. De eerste broek die ik kreeg had niet de juiste passing, maar er werd meteen een nieuwe broek besteld. Deze zit perfect, geeft steun op de punten waar het nodig is : heupen en knieën. Voelt heerlijk aan onder het hardlopen. Achteraf herstel ik sneller en heb ik geen last van spierpijn. Al met al de moeite waard om de broek aan te schaffen, zeker met het deskundige advies van Emmely!”

Sandra (42)

Helemaal blij met mijn cwx edurance generator tights van emmfloow. Na wat twijfel en pas en meet werk door mijn lange benen, toch overtuigd kunnen raken van het effect en de ondersteuning van deze broek. Zelfs een nieuw PR gelopen op de 10 km! Laat die halve marathon maar komen!”

Saskia (39)

"Ik was al fan van compressiesokken. Hierdoor was mijn spierpijn al gereduceerd tot nul. Toen ik bij emmfloow zag dat er gewoon hele broeken voor gemaakt worden was ik al snel verkocht. Vooral voor de lange duurlopen biedt de CW-X Endurance Generator me de juiste ondersteuning op de juiste plekken. Voor mij is dat namelijk de core stability en de knieën. Nu snel sparen voor een nieuwe broek!"

In het kort:

  1. Beter in balans en je voelt de stabiliteit

  2. Efficiënter bewegen

  3. Klappen die je gewrichten maken beter opvangen

  4. Meer uithoudingsvermogen

  5. Veel betere bloedsomloop

  6. Merkbaar sneller herstel van je spieren

  7. Minder last van kramp en verzuring

  8. Door de gerichte ondersteuning voelen je spieren minder snel “moe”

  9. Minder last van druk in de benen van de spataderen

  10. Voorkomt overbelasting

  11. Voorkomt blessures

  12. En een hele belangrijk is ……. meer sportplezier!

Nieuwsgierig geworden naar deze fantastische broeken? 🙂 Kijk snel in de webshop!

Sportieve groetjes, Emmely


bottom of page