top of page

Je eigen grens leren aanvoelen, hoe doe je dat?

Ken jezelf


Je eigen grens aanvoelen en hier ook iets mee doen. Het begint wat mij betreft met (leren) VOELEN en ZELFKENNIS. Dat kan voor veel mensen al knap lastig zijn. Omdat ze hun hele leven al een bepaald patroon hebben wat ze op de automatische piloot volgen. Onbewust. Ze weten nu eenmaal niet beter.

Dus; hoe goed ken jij jezelf? En; waar ben je goed in? Waar word je blij van? (En waarvan niet). Vind je dit moeilijke vragen, ga het dan eens uitzoeken voor jezelf. Heel belangrijk om dicht(er) bij jezelf te komen. Het maakt het leven eenvoudiger. Hoe beter je jezelf en je lichaam kent, hoe makkelijker jij je grens kunt aangeven. Richting jezelf en ook richting een ander. Als je dit leert ga je jezelf ook automatischer steeds meer op plek één zetten.

Lichaamsbewustzijn oefenen

Het begint met het bewust zijn van je lichaam, vanuit hier kun je starten met oefenen. Maar hoe dan? "Hoe oefen je hiermee", hoor ik je denken. Er zijn meerdere manieren. De meest simpele manier om mee te beginnen is om gewoon eens te letten op je ademhaling. Hoe ben je gewend te ademen, hoe makkelijk of ongemakkelijk gaat deze eigenlijk? Oefen eens met onderstaande manier:

  • Ga zitten of staan met beide voeten op de grond.

  • Adem in door je neus, niet te diep. Laat hierbij je schouders laag en laat je buik naar voren komen.

  • Adem rustig uit via je neus.

  • Probeer rustig uit te ademen tot het moment dat het nog prettig aanvoelt.

  • Pauzeer na de uitademing nog even kort voordat je weer ademhaalt door je neus.

Tip: doe niet teveel je best. Gun jezelf de tijd om te leren voelen hoe een rustige en ontspannen ademhaling aanvoelt. Het kan best even duren omdat je lichaam gewend is geraakt aan de juiste ademhaling. Om het echt goed onder de knie te krijgen is het slim om dit 3x per dag te oefenen en dan 6 minuten lang. (Bij het wakker worden (geeft meer energie door de dag heen, overdag als je merkt dat je wat meer stress ervaart en vlak voor het slapen gaan, voor een prettige nachtrust).



Mediteren

Waarom zou je mediteren? Er is wetenschappelijk aangetoond dat mediteren ontzettend veel gezondheidsvoordelen oplevert en op het moment van mediteren ben je volledig met jezelf en heel bewust met je lichaam bezig. Dit levert het jou op:

  1. Verbetering van je concentratie en focus (je traint je concentratie)

  2. Het helpt tegen stress en stressvolle situaties (je herstelt sneller fysiek en mentaal)

  3. Vermindert angst

  4. Verlaagt je bloeddruk

  5. Je kunt beter omgaan met emoties (er is meer samenhang tussen de gebieden in je hersenen op emotievlak van boosheid, verdriet, blij en ontspanning)

  6. Verhoogd je weerstand (je maakt meer antistoffen aan)

  7. Je slaapt beter




Er zijn heel wat wetenschappelijke onderzoeken gedaan en worden nog steeds gedaan. Wat je mag onthouden is dat door meditatie je grijze massa in je hersenen wordt vergroot in de gebieden waar je geheugen zit en waar je besluiten maakt. (grijze massa vermindert naarmate je ouder wordt), maar ook in de gebieden van zelfbewustzijn, compassie en concentratie. Het aparte is dat er één gebied is waar het afneemt; de amygdala en dit is het hersengebied dat zorgt voor angst en stress. En dat is natuurlijk fantastisch, want je ervaart dan minder stress en angst! Meditatie is dus net zo goed belangrijk voor het onderhouden van je lichaam, maar dan voor je mind. Ga je naar de sportschool dan train je je spieren en worden ze iedere keer sterker. Train je deze spieren niet meer dan worden ze weer slapper. Dat geldt dus ook voor mediteren. 5 min zijn al effectief om mee te beginnen en zo kun je het opbouwen, zie het als een sportschool voor je mind.



Wandelen

Niks zo fijn als wandelen. Wandelen is gezond. Het heeft effect op vrijwel alle orgaansystemen in het lichaam. Maar zeker ook mentaal. Je bent even helemaal met jezelf alleen. Hoe fijn! Ik kan hier iedere keer weer enorm van opladen. Vind jij het gek om met jezelf op pad te gaan? Neem dan je oortjes mee en zet een wandelmeditatie op.



Doe iets wat je fijn vindt!

Yoga, mindfulness, hardlopen, tuinieren, buiten ZIJN in de natuur. Het zijn allemaal ideeën en manieren om meer lichaamsbewust te zijn met alle voordelen die je er voor jezelf uithaalt.


Lichaamssignalen zijn alarmbellen!

Je bent moe, meer dan normaal .... neem het serieus. Je hebt chaos in je hoofd, anders dan normaal, je piekert meer , ligt lang(er) wakker, slaapt minder diep.... neem het serieus.

Oh hoofdpijn, oh vergeetachtiger, hmm, mijn concentratie gaat achteruit.... neem het serieus.

Nergens meer zin in hebben, huilen om "niks", kortaf reageren naar je dierbaren....

Pijntjes in de schouders, nek, armen of benen voelen zwaar. Het zijn allemaal alarmbellen. Deze voorbeelden kom ik dagelijks tegen in de praktijk. Wij wuiven dit soort signalen heel graag weg. Het is ons zo ook aangeleerd dus best logisch dat we dit doen. Ik riep voorheen (en nog soms) ook naar mijn zoontje "kom op, stel je niet aan, het valt wel mee". Maar het is prima, het mag er zijn.




Verhaal uit de praktijk

Wendy, 28 jaar en werkzaam in de zorg. Heel lief, te lief. Zo lief dat ze zichzelf helemaal uitputte. Omdat ze altijd klaarstaat voor anderen. Op haar werk, maar ook thuis in het gezin, ze kreeg de moederrol al van jongst af aan toebedeeld, omdat het niet anders kon. Logisch dat ze het patroon van zorgen (voor anderen) altijd voorop heeft gesteld, onbewust. Burn-out sinds september 2021. Haar benen voelde als lood, nou eigenlijk haar hele lijf. Angst, onrust en extreme vermoeidheid, hiermee worstelde ze al lang. Het eerste wat ze zei toen ik haar ontmoette: Ik denk dat ik moet leren om mijn eigen grenzen beter aan te geven. Dat is haar gelukt, stapje voor stapje is er weer vertrouwen gekomen. De angst dat ze door haar benen zou zakken is ingeruild voor wekelijkse hardloopmomenten. Zichzelf zet ze voortaan op de eerste plaats en ze weet wat te doen bij ieder signaaltje wat haar lichaam haar aangeeft. Want dat het iets wil zeggen, dat weet ze nu. Ze gaat lekker door in haar persoonlijke ontwikkeling want ze weet dat er nog veel meer te ontdekken is en dat er nog veel meer schuilt achter haar persoonlijke ikke.









bottom of page