top of page

Loop jij je neus achterna?

Door gastblogger Hans Bierstekers


Mooi instrument eigenlijk; onze neus. Nou ja, niet iedereen is er gelukkig mee. Er zijn kleine, grote, kromme…, zo kan ik wel even doorgaan. Maar in dit instrument zitten verdomd veel functies verborgen. Neusharen, die als natuurlijke filter werken en alles opvangen wat we niet in onze longen willen hebben. De neus produceert 1 liter vocht per dag om alles wat in onze neus gefilterd wordt naar onze maag te transporteren. We ruiken vooral met onze neus en nemen zo heerlijke geuren waar. We kunnen iets heerlijk vinden om te ruiken of hebben er afkeer van.

Oh ja, de neus is vooral bedoeld om te ademen. Nou, ik dacht het niet! Jazeker! Ook bij inspanning! Graag leg ik jou uit waarom en hoe jij dit zelf makkelijk kunt leren.


Je kent ze wel die hardlopers die volop hijgend voorbij komen rennen. Ze maken soms de gekste geluiden, hebben de mond wagenwijd open (heerlijk al die insecten die binnen kunnen vliegen) en ploffen na een rondje hardlopen bijna dood op de deurmat. Héérlijk was dat! Nou, ik dacht het niet.


Ze gaan waarschijnlijk over hun grenzen en plegen daarmee juist afbraak aan hun lichaam i.p.v. opbouw. De grote hoeveelheden zuurstof blijven boven in hun longen hangen door hun kortademigheid. Eigenlijk zijn ze aan het hyperventileren en zijn ze zo hieraan gewend dat ze het niet eens in de gaten hebben. De zuurstof komt niet op de plek in het lichaam waar we het graag zouden willen hebben met alle gevolgen van dien. Willen we dit?Nou, ik dacht het niet!

Wat willen we dan wel?Wat kan neusademhaling voor jou betekenen bij inspanning, maar ook in het dagelijks leven? Héél véél!


Start er eerst maar eens mee om zelf op te merken hoe vaak jij jezelf betrapt dat je door de mond ademt. Veel hé! We zijn door onze gejaagde levensstijl vergeten om op de juiste manier te ademen. Probeer alleen al eens in rust over te gaan op neusademhaling. Het mooie is dat dit bijna overal kan; in de rij bij de kassa, in de wachtkamer bij de huisarts, onderweg in de auto, zittend op de bank. Goh, eigenlijk best heel vaak! Voel ook eens wat het met jou doet. Juist ja, je wordt er superrelaxed van!


Stap 2, probeer het nu eens als je een kleine inspanning aan het doen bent. Bijvoorbeeld stofzuigen, traplopen, wandelen enz. Stel jezelf steeds dezelfde vraag; hoe voelt dit? Nou? Verdomd lekker! Je adem volgt de inspanning en andersom!

J

a! Nu komen we er langzaam. En dat is ook het sleutelwoord. Start met hardlopen ook langzaam met neusademhaling. Kleine stukjes, heel langzaam. Laat je neusademhaling jouw gids zijn. Je hebt geen haast, wilt genieten, lekker bewegen en buiten zijn en vooral niet over je grenzen gaan. Bouw het stukje bij beetje uit. En wat als het niet lukt? Dan stop je ermee. Nou, ik dacht het niet. Laat het los en probeer het later nog eens. Je zult zien dat het dan wel lukt. Een hardloper loopt ook niet meteen een marathon.


Je kunt natuurlijk ook een cursus of clinic bij Mindful Run | Walk boeken zodat zij je kunnen helpen in dit proces. In het proces van bewustwording, ademhalingstechnieken en Mindfulness, gecombineerd met beweging zoals wandelen, hardlopen, yoga en meditatie.


fLoop jij je neus achterna? Nou, ik dacht het wel. 🙂

Iedere aanmelding voor de 5 weekse cursus Mindful Run / Walk Venlo ontvangt een cadeaubon van Emm Sports t.w.v. € 7,50


Comments


bottom of page