top of page

Ben jij gelukkig?

Als jou deze vraagt gesteld wordt. Wat zeg je dan? Als je er echt dieper over nadenkt, wat roept het dan in je op?


Zoals je nu leeft, is dat precies zoals je het zelf graag ziet. Is jouw leven nu precies zoals je het voor ogen had? Denk je überhaupt wel eens na over je leven, maar dan écht?

Het is goed om er over na te denken, want hoe vaak roepen we dat de tijd zo vliegt of lees ik bij andere in de tijdlijn: “Stop de tijd”! Helaas en dat is meteen het slechte nieuws. De tijd gaat door, iedere seconde tikt weg. De keuzes die je vandaag maakt bepalen de richting van jouw toekomst. Wat het ook is. Klein of groot. Tijd kunnen we niet terugdraaien, we kunnen er alleen op terugkijken (herinneringen) en ervan leren. Het goede nieuws is, als je niet (volledig) tevreden en gelukkig bent, dan kun je er wel nú iets aan doen. Zorg dat je achteraf geen spijt hebt van de dingen die je niet deed. Ik kan enorm genieten van de kleine geluksmomenten in mijn leven. Nu ik mensen coach die veel stress in hun leven ervaren weet ik dat dit soms gewoonweg niet meer gaat. Niet meer kunnen genieten. Het niet meer voelen. Het is weg. Dat vind ik heel erg om te horen, steeds weer.


Waarom verzin je of bedenk je altijd excuses?

Dat lijkt misschien de makkelijkste weg, wegwuiven en verder gaan met iets anders. Afleiden van het probleem dus. Of denken dat het misschien wel meevalt, dat er altijd ergere dingen zijn, dat je niet moet klagen. Dat iedereen we iets heeft etc. De werkelijkheid is dat het je LEVEN alleen maar achtervolgd. En dat kost je hoofd en je lijf heel veel energie en stress met alle gevolgen van dien als je niet uitkijkt.


Wat maakt dat je het niet aan durft te kijken?

Vertel eens, waar ben je echt bang voor? Enig idee? Ik geloof heel sterk in de kracht van je gedachten. Je gedachten bepalen hoe je omgaat met je eigen leven en hoe je omgaat met de mensen om je heen. Op school leren we helaas niet hoe je om moet gaan met wat er zich afspeelt in je hoofd. Alles wat je bereikt en niet bereikt is het gevolg van je eigen dachten.


Welke problemen spelen er bij jou?


Jeugd

Soms moet je er ver voor terug gaan, naar je jeugd. Toen je kind was. Je durfde te dromen, leefde bij de dag en alles kon en mocht. Je kon de grenzen opzoeken en fantaseerde er op los. Je verwonderde je, je speelde en kon jezelf zijn. Of toch niet? Ging het bij jou heel anders? Voelde je geen liefde, geen veiligheid. Werd je niet begrepen?

Heb je geleerd om juist jouw kinderlijke emoties zoals angst, verdriet, boosheid of jaloezie te onderdrukken? Mocht het er niet zijn. Werd je naar je kamer gestuurd op deze momenten. Was er geen arm om je heen? Werd je uitgelachen of gepest? Je werd niet geaccepteerd zoals je was/bent. Heel pijnlijk!Dit kan in je volwassen leven tot problemen leiden. Denkbeelden als:

- Ik ben niet geliefd

- Ik moet alles alleen doen

- Ik ben niet goed genoeg

- Er zal wel iets mis zijn met mij

- Ik voel me verlaten

Het zijn helaas overtuigingen geworden en die kunnen diep zitten. Het zijn littekens geworden. Onderdrukte emoties en oude patronen die zorgen voor problemen in je volwassen leven. Onbewust ga je zoeken naar datgene dat je gemist hebt.


Waar uit zich dat in?

- Please gedrag

- Jezelf buitensluiten

- Verlatingsangst

- Perfectionisme

- De lat torenhoog leggen

- Gebrek aan zelfvertrouwen

- Bindingsangst


Waarom kom jij dat kind in jezelf niet onder ogen?

Je kunt blijven wegrennen, maar het maakt geen einde aan de pijn. Het verlengd hem alleen maar. Er zijn manieren het te “helen” zodat je op een gegeven moment wel weer verder kunt met je leven. Op een vele fijnere manier. Je kunt dan weer op zoek gaan naar plezier in je leven en inzien wat er voor jou toe doet. Waar word jij blij en gelukkig van.


Zo kunnen er in een mensenleven op enig moment allerlei problemen ontstaan.


Verlies van een dierbare (niet kunnen) verwerken.

Als iemand komt te overlijden die heel dicht bij je stond kan dat enorme impact hebben op je leven. Het is een zeer veeleisend proces voor zowel lichaam als geest. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en er staat geen tijd voor. Je zult hoe dan ook door de pijn heen moeten, maar hoe?

(vecht)scheiding

Een scheiding is ook een heel emotioneel proces en levert vaak enorm veel stress op. Dan is het de kunst om volledig overeind te blijven en niet bijvoorbeeld in een burn out terecht te komen.


Werk wat niet bij je past. Je bent werkzaam op een afdeling of bedrijf waar je niet jezelf kunt zijn of waar je constant tegen muren oploopt. Er wordt niet naar je geluisterd en beloftes worden niet nagekomen. Of je krijgt veel te veel werk op je bord, er lijkt geen einde aan te komen. Dag in, dag uit hetzelfde. In veel gevallen ben je perfectionistisch, heel loyaal, je wilt controle houden en je kunt moeilijk “nee” zeggen, je ervaart spanning op je werk en zeker ook thuis, je blijft maar doorwerken en het maakt je met de dag onzekerder.


- je voelt je vermoeidheid

- je hebt gespannen spieren

- je hebt hoofdpijn

- je voelt je duizelig

- je slaapt slecht

- je hebt pijn in nek/schouders

- je gaat piekeren

- je ervaart angstklachten

- je kunt je nauwelijks concentreren
Het gevoel : Is dit het nou?

Vind je het moeilijk om keuzes te maken? Ben je het overzicht over je leven een beetje kwijt? Misschien voel je je eenzaam of leeg. Vergelijk je jezelf vaak met anderen. Of je nu jong of oud bent, het is niet vreemd en het komt steeds vaker voor. Gedachten als “Is dit nu alles”? Twijfels over je werk/carrière, de zin van het leven, partnerkeuze etc. Met persoonlijke lifecoaching ga je inzicht krijgen in jezelf en in jouw levensdoelen. Je gaat antwoorden krijgen op vragen als “wie ben ik” en “wat wil ik nu écht in het leven?” “Wat vind ik nu echt belangrijk?” En hoe ga ik dat dan vorm geven. Concreet. Ik geef je praktische handvaten om stap voor stap verder te komen.


Hoe dan ook, het is altijd goed om hulp te vragen. Waarom zou je ermee blijven zitten terwijl er manieren zijn om dit te boven te komen? Het is tijd om jezelf op de eerste plaats te zetten. Je bent het waard!


Zorg goed voor je lichaam, je hebt er maar 1. Ook heb je maar 1 leven. Ben lief voor jezelf.
1 lichaam, 1 leven.Pas als jij gelukkig bent, kun je een ander gelukkig maken.


Liefs Emmely

Comments


bottom of page